Odkryj Smak Nauki! Spożywaj Wiedzę, Kształtuj Przyszłość!

50%
12 sty 2024

Zdrowo i kolorowo, czyli Tydzień Żywności EMNK 2024


Już 22 stycznia br. rozpoczniemy czwarty tydzień organizowany w ramach Europejskiego Miasta Nauki.
Będzie to też pierwszy tydzień przygotowany przez Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.
W ramach Tygodnia Żywności zaplanowano wiele ciekawych spotkań, warsztatów i innych atrakcji popularnonaukowych. Za jego merytoryczne przygotowanie odpowiada dr n. o zdr. Katarzyna Brukało, związana z Katedrą Polityki Zdrowia Publicznego-Zakładem Polityki Zdrowotnej SUM. Producentką tygodnia jest dr Ilona Hajok.


W trakcie siedmiu dni (22 – 28 stycznia) przyjrzymy się żywności i żywieniu, przyjmując bardzo różną optykę i pamiętając o tym,
że spożywanie posiłków to nie tylko absolutnie podstawowa potrzeba biologiczna, ale również kwestia wysokiej jakości życia.
W ramach Tygodnia Żywności (22-28 stycznia) zaplanowano m.in. takie aktywności jak:

    Warsztaty dla szkół podstawowych – foodart + eksperymenty na talerzu + savoir vivre przy stole;

    Warsztaty dla szkół ponadpodstawowych – sposoby na niemarnowanie żywności, kuchnia zero waste;

    Szkolenie dla intendentów i dyrektorów placówek oświatowych – Zamówienia Publiczne Żywności;

    Warsztaty   Tworzenie Własnych Ogródków Warzywnych i Ziołowych

Wydarzeniem inaugurującym Tydzień Żywności będzie „Interdyscyplinarna Konferencja Żywieniowa: Wspólna Droga do Zdrowia Dzieci” skierowana do rodziców, nauczycieli, personelu medycznego oraz okołomedycznego. 

Osoby zainteresowane tematyką żywności zapraszamy również do Kato Science Corner (zbieg ulic Pocztowej i Młyńskiej w Katowicach), gdzie odbędą się następujące zajęcia:


27 stycznia 2024 r. godz. 10.00-14.00

Zapraszamy mieszkańców na indywidualne konsultacje dietetyczne dotyczące zdrowego stylu życia, analizy składu masy ciała oraz porad dietetycznych. Spotkaj się z nami w Kato Science Corner, by skorzystać z bezpłatnych pomiarów i uzyskać spersonalizowane porady zdrowotne.


27 stycznia 2024 r. 15:30 – 18:00 

 "Z babcinego przepiśnika…"
Zapraszamy wszystkie pasjonatki kulinariów do wspólnego spotkania pełnego smaków i historii rodzinnych przepisów. Podczas tego wyjątkowego wydarzenia będziemy dzielić się najlepszymi i niezawodnymi przepisami, które przechodziły z pokolenia na pokolenie. Każda uczestniczka może przynieść swoje ulubione przepisy, by stworzyć wspólny „Babciny Przepiśnik”. W programie m.in. Luźne rozmowy i wymiana doświadczeń kulinarnych, Rozmowy na temat tradycji kulinarnej i inspiracji z przeszłości oraz Prezentacja dotycząca roli ziół w kuchni i ich wpływu na zdrowie.


28 stycznia 2024 r. 10:00–14:00

Warsztaty „Smaczne Dobre Zdrowie” (wydarzenie otwarte, dla każdej grupy wiekowej)
Zapraszamy rodziny do wspólnej przygody w kierunku zdrowego odżywiania! "Smaczne Dobre Zdrowie" to wyjątkowe wydarzenie, które inspiruje do wspólnego odkrywania smaków, korzyści zdrowotnych i ciekawostek związanych ze zdrowym stylem życia. W programie m.in. przygotowywanie zdrowych przekąsek z owoców i warzyw, a także przygotowywanie białkowych przekąsek dla aktywnych rodzin i zabawy integracyjne.


Szczegółowy program wydarzenia: 

TYDZIEŃ ŻYWNOŚCI.pdf

KONFERENCJA 22.05.2024  KONFERENCJA 25.01.2024


50 tematycznych tygodni nauki dla społeczeństwa stanowi główną oś programu obchodów Europejskiego Miasta Nauki Katowice 2024. Informacje dotyczące wszystkich tygodni dostępne są na stronie https://us.edu.pl/europejskie-miasto-nauki/50-tygodni-w-miescie-nauki/


Najnowsze wiadomości
© Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Portal SUM