Zdrowo i kolorowo, czyli Tydzień Żywności EMNK 2024
Już 22 stycznia br. rozpoczniemy czwarty tydzień organizowany w ramach Europejskiego Miasta Nauki.
Będzie to też pierwszy tydzień przygotowany przez Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach.
W ramach Tygodnia Żywności zaplanowano wiele ciekawych spotkań, warsztatów i innych atrakcji popularnonaukowych. Za jego merytoryczne przygotowanie odpowiada dr n. o zdr. Katarzyna Brukało, związana z Katedrą Polityki Zdrowia Publicznego-Zakładem Polityki Zdrowotnej SUM. Producentką tygodnia jest dr Ilona Hajok.
W trakcie siedmiu dni (22 – 28 stycznia) przyjrzymy się żywności i żywieniu, przyjmując bardzo różną optykę i pamiętając o tym,
że spożywanie posiłków to nie tylko absolutnie podstawowa potrzeba biologiczna, ale również kwestia wysokiej jakości życia.
W ramach Tygodnia Żywności (22-28 stycznia) zaplanowano m.in. takie aktywności jak:
• Warsztaty dla szkół podstawowych – foodart + eksperymenty na talerzu + savoir vivre przy stole;
• Warsztaty dla szkół ponadpodstawowych – sposoby na niemarnowanie żywności, kuchnia zero waste;
• Szkolenie dla intendentów i dyrektorów placówek oświatowych – Zamówienia Publiczne Żywności;
• Warsztaty Tworzenie Własnych Ogródków Warzywnych i Ziołowych
Wydarzeniem inaugurującym Tydzień Żywności będzie „Interdyscyplinarna Konferencja Żywieniowa: Wspólna Droga do Zdrowia Dzieci” skierowana do rodziców, nauczycieli, personelu medycznego oraz okołomedycznego.
Osoby zainteresowane tematyką żywności zapraszamy również do Kato Science Corner (zbieg ulic Pocztowej i Młyńskiej w Katowicach), gdzie odbędą się następujące zajęcia:
27 stycznia 2024 r. godz. 10.00-14.00
Zapraszamy mieszkańców na indywidualne konsultacje dietetyczne dotyczące zdrowego stylu życia, analizy składu masy ciała oraz porad dietetycznych. Spotkaj się z nami w Kato Science Corner, by skorzystać z bezpłatnych pomiarów i uzyskać spersonalizowane porady zdrowotne.
27 stycznia 2024 r. 15:30 – 18:00
"Z babcinego przepiśnika…"
Zapraszamy wszystkie pasjonatki kulinariów do wspólnego spotkania pełnego smaków i historii rodzinnych przepisów. Podczas tego wyjątkowego wydarzenia będziemy dzielić się najlepszymi i niezawodnymi przepisami, które przechodziły z pokolenia na pokolenie. Każda uczestniczka może przynieść swoje ulubione przepisy, by stworzyć wspólny „Babciny Przepiśnik”. W programie m.in. Luźne rozmowy i wymiana doświadczeń kulinarnych, Rozmowy na temat tradycji kulinarnej i inspiracji z przeszłości oraz Prezentacja dotycząca roli ziół w kuchni i ich wpływu na zdrowie.
28 stycznia 2024 r. 10:00–14:00
Warsztaty „Smaczne Dobre Zdrowie” (wydarzenie otwarte, dla każdej grupy wiekowej)
Zapraszamy rodziny do wspólnej przygody w kierunku zdrowego odżywiania! "Smaczne Dobre Zdrowie" to wyjątkowe wydarzenie, które inspiruje do wspólnego odkrywania smaków, korzyści zdrowotnych i ciekawostek związanych ze zdrowym stylem życia. W programie m.in. przygotowywanie zdrowych przekąsek z owoców i warzyw, a także przygotowywanie białkowych przekąsek dla aktywnych rodzin i zabawy integracyjne.
Szczegółowy program wydarzenia:
KONFERENCJA 22.05.2024 KONFERENCJA 25.01.2024
50 tematycznych tygodni nauki dla społeczeństwa stanowi główną oś programu obchodów Europejskiego Miasta Nauki Katowice 2024. Informacje dotyczące wszystkich tygodni dostępne są na stronie https://us.edu.pl/europejskie-miasto-nauki/50-tygodni-w-miescie-nauki/