SUM we wspomnieniach

50%
07 gru 2023

Poznaj historie osób, które ze Śląskim Uniwersytetem Medycznym
związały się już wiele lat temu – najpierw studiując, dziś pracując.

To wspomnienia wyjątkowych ludzi – pełnych pasji i chęci do dzielenia się dziś swoją wiedzą z kolejnymi studentami SUM. 

dr n. o zdrowiu Wiktoria Staśkiewicz – adiunkt badawczo-dydaktyczny w Katedrze Dietetyki-Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu. Prywatnie - amator sportów siłowych, kibic klubu Arsenal Londyn i sympatyk wszystkich czworonogów a szczególnie swojego psa Dambo. 

– Moja przygoda ze Śląskim Uniwersytetem Medycznym w Katowicach rozpoczęła się w 2012 roku. To wtedy zaczęłam studia I stopnia na dietetyce na Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu. Będąc w liceum, rozważałam również inne kierunki na SUMie, w tym m.in. lekarski, jednak ostatecznie wybrałam właśnie dietetykę. Wybór nie był przypadkowy – zrobiłam to ze względu na bliską mi osobę, która chorowała na zaburzenia odżywiania. Bardzo chciałam jej pomóc. Studia na SUMie planowało też wielu moich kolegów i koleżanek z liceum, głównie ze względu na renomę i tradycję Uczelni, dlatego też w momencie składania dokumentów nie zastanawiałam się nad swoim wyborem. Już po pierwszym semestrze wiedziałam, że podjęłam słuszną decyzję i dietetyka stała się moją pasją. Po ukończeniu studiów I stopnia rozpoczęłam studia II stopnia, jednocześnie pracując w poradni dietetycznej oraz prowadząc zajęcia w szkołach policealnych. To właśnie w tym momencie zdałam sobie sprawę, że obie działalności sprawiają mi dużą satysfakcję. Będąc na pierwszym roku studiów magisterskich zdecydowałam, że chcę pracować jako nauczyciel. Aby dostać się na studia doktorancie, cały czas rozwijałam się naukowo. Byłam też członkiem koła naukowego przy Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności, nie mając pojęcia, że za kilka lat będę pracownikiem tego Zakładu. W roku 2017 rozpoczęłam studia III stopnia na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu a w roku 2022 uzyskałam stopień doktora nauk o zdrowiu. Obecnie jestem adiunktem badawczo-dydaktycznym we wspomnianym już Zakładzie Technologii i Oceny Jakości Żywności, w związku z tym przekazuje swoją wiedzę studentom na zajęciach dydaktycznych. Jednocześnie realizuje się, pomagając pacjentom w poradni dietetycznej. 

W trakcie studiów byłam zawodnikiem AZS, grałam w piłkę ręczną oraz trenowałam siłowo, co również wpłynęło na moje ukierunkowanie zawodowe. Dziś specjalizuję się w dietetyce sportowej i klinicznej. Moim dotychczasowym, największym, osiągnięciem jest wyróżnienie mojej pracy doktorskiej przez Radę Dyscypliny Nauk o Zdrowiu oraz opublikowanie badań naukowych w wysoko punktowanych czasopismach. To, co również jest dla mnie ogromnym powodem do dumy to każdy sukces MOICH PACJENTÓW.

W ciągu mojej 11-letnie przygody z SUM spotkałam na swojej drodze bardzo życzliwych ludzi, którzy zainspirowali mnie do dalszego rozwoju. Początkowo byli moimi wykładowcami, nauczycielami, dziś są kolegami i koleżankami z pracy, z którymi przyjaźnię się też prywatnie. 

Bardzo dziękuję wszystkim osobom, które przyczyniły się do tego, że jestem tym miejscu : )


obraz dekoracyjny


Dane wysyłającego:
Dominika Kardynał

Najnowsze wiadomości
© Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Portal SUM